IPB

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Retea EXTINSA... Fibra Optica? Wireless? UTP?.. ce sa fie..?
Sunny
post Aug 30 2003, 04:14 AM
Post #1


Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 30-August 03
Member No.: 57



Daca suntem 50-100 de persoane care vrem sa ne facem o retea pe o suprafata de 1km patrat ce ni s-ar recomanda?... m-am uitat si pe alte forum-uri... dar nu am reusit inca sa imi fac o idee clara..
Variante:
Pentru variantele 1) 2) 3) si 4) va rog sa aveti in vedere si punctul 5)
1) Fibra optica. Am inteles ca e cam 1 euro/m .. dar cam atat.. adica nu stiu care sunt toate componentele unei retele pe fibra optica... deci.. in afara de cablu ce mai trebuie (sa zicem pt 50 de calc)? Stiu ca este o solutie costisitoare dar am inteles ca e si printre cele mai bune calitativ.
2) UTP. Se poate si asa dar distanta maxima dintre 2 switch-uri sa nu fie mai mare de 100 m, nu? Problema ar fi transportul cablului. Am inteles ca daca este pe langa cablul de curent poate interfera cu acesta... dar totodata am aflat ca exista cablu UTP ECRANAT (sheilded) care nu e cu mult mai scump decat cel 'normal'. Problema urmatoare ar fi .. fulgerele ... si la acestea am inteles ca sunt variante de impamantare.. dar nu prea li se acorda incredere din cate am vazut..
3) Wireless - la acest capitol chiar nu prea stiu mai nimic... rog pe cine poate sa spuna si mie ce componente ne trebuie si eventual cam care sunt costurile pentru Wireless cu datele de la punctul 1) (adica 50 calc pe 1km patrat)
4) Despre transportul cablului UTP sau al fibrei optice pe stalpurile renel/romtelecom stiti ceva..? Am inteles ceva de 0.5$/stalp? Se stiu si alte versiuni?... si.. acesti bani se dau lunar...?
5) Sa presupunem ca am realizat aceasta retea... cum am putea sa o conectam la internet? Mentionez ca in orasul nostru nu e nici o firma care sa ofere internet prin cablu tv sau fibra optica sau wireless... cel mai apropiat oras care dispune de asa ceva fiind la 60 km distanta. Dial-up sau ISDN eu zic ca se exclude din start... un Sistem Satelit ar fi o varianta?... si la fel.. cam care sunt componentele necesare, costuri instalare si costuri lunare
Ar mai fi si altele de spus... dar mai intai sa fiu fericit daca primesc reply-uri la post-u asta.
Celor care vor raspunde (daca vor exista (IMG:/smile.gif) ) le multumesc de pe acum.
Rog iertati greselile de ortografie sau exprimare daca exista.. am scris asta la 7 dim dupa o noapte nedormita :twisted:
Go to the top of the page
 
+Quote Post
virus
post Aug 30 2003, 04:38 PM
Post #2


Member
**

Group: Members
Posts: 317
Joined: 15-May 03
From: Cluj-Napoca
Member No.: 11



Nu prea imi vine sa cred ca se poate naste asa peste noapte o retea de 50-100 de oamenii...., in fine...Cel mai bine ar fii sa incepetzi sa configuratzi reteaua pe segmente..., de exemplu blocurile apropriate sa se lege unu cu altul..., she dupa ce is gata toate subretelele sa incercatzi sa le unitzi. Eu asa as incepe !!!
Va legatzi pe UTP blocurile apropriate, facetzi subretzele..., apoi cand le unitzi, daca e prea mare distantza dintre voi putetzi sa trecetzi pe wirless !!! O sa incerc sa itzi punctez fiecare intrebare pe rand...
1. Intradevar fibra optica e ceea mai buna solutzie, ce-a mai fiabila si ce-a mai rapida, insa nu e convenabila decat pentru firmele super mari, care necesita transfer mare de date....O asemenea retea ar cost cateva mii sau zeci de mii de $, fiindca costa fibra o avere, dar la fibra asta itzi trebuie placi speciale de retea, care costa iarasi cateva sute bune de dolari..., deci nu e rentabila..., intr-un cuvant exclusa !!!
2. Solutzia UTP ramane ce-a mai convenabila, privit atat din intermediul vitezei cat si al costurilor mici..., binainteles sa mearga pe switchuri, nu pe huburi sau pe placi de retea de numai 10 MB! Faza e ca daca legatzi de ex. 3 blocuri..., she intre blocuri e o distantza de 50-100 m, nu e problema pentru ca daca dupa 100 de m pui un switch mai merge inca 100 de metri she tot asa....Faza cu cablul ecranat afara elimina efectiv toate problemele bruiajelor cat si a trasnetelor...Reteaua noastra are numai cabluri neecranate, cablurile trec pe sub fire de curent (cam la 1 metru de ele) she nu are nika... Am pus pe cablul extern un cablu de sustinere de sarma inoxidabila, care l-am legat pe blocuri, she care serveste si ca un pamantar...
Pontul este sa va punetzi placi de retea 3COM, pentru ca se comporta bine pe distantza mare..., in schimb un Surecom de la 70 de m in sus incepe sa piarda date...
3. Varianta Wirless e super costisitoare. Faza e ca daca stai sa faci un calcul iasa o suma enorma o retea wirless pentru 50 de oameni....ENORMA !!! Apar bruiaja mari..., sculele nu prea au viteza...trebuie configurate niste acces pointuri..., prea complicat !!!
4. Pentru transportul de cabluri pe stalpii itzi trebuie aprobare de la primarie, she o taxa de chirie platita lunar...De ce nu incercatzi sa transportatzi in aer reteaua..., de pe un bloc pe altul ?!? Sau unde distantza e prea mare she se leaga multzi putetzi implementa un wirless..., insa scula costa cam 250 $ + antena intre 50-100$ she trebuie cel putzin 2 scule dintrastea..., deci ar iesi cam ceva de genul: 700$ !!! Cam mult...
5. Singura solutzie ar fii conectarea prin satelit..., dual channel...Pentru ca sistemul clasic are doar donwloadul prin satelit, iar pentru upload itzi mai trebuie inca o conectzie (cablu, dsl.., etc)... Pai va costa in jur de 200-300 $ pe an prin satelit..., insa depinde de firmele care sunt in orasul tau she respektiv de ofertele pe care acestea le ofera...Mergi si cere niste detalii...
Insa daca vrei sa impartzi o legatura la satelit la 50-100 de oameni, nu prea cred ca o sa mearga netul delok....Tzi-as recomanda maxim 10..., iar daca vretzi sa statzi mai multzi pe mirc in acelas timp, va anuntz din start ca de pe un IP. se pot conecta simultan doar 5 utilizatori...
Cred ca am scris destul...., sper sa te ajute..., she scuze pentru scrisul meu denaturat..., insa asa scriu mai nou pe net....
BAFTA!!!!
:twisted: :twisted: :twisted:
^|Virus|^


--------------------
Time pays us only with a cold and silent grave.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sunny
post Aug 30 2003, 06:59 PM
Post #3


Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 30-August 03
Member No.: 57



Mersi mult de raspuns. Cred ca optiunea cea mai buna ar fi subretele UTP legate intre ele prin wireless.. nu?
Sa presupunem ca sunt 5 subretele UTP care trebuiesc legate prin wireless, iar ce mai mare distanta dintre 2 subretele este de 1 km.
Ce echipament wireless imi trebuie...?
Eu am inteles asa (din ce m-am mai documentat si eu..):
5 PCI Card Wireless (cate unul pentru fiecare subretea) care vor fi fiecare pe cate un server al subretelei utp respective (am inteles ca e suficient un Pentium la 2-300 Mhz) impreuna cu cate o placa de retea utp care sa faca legatura cu reteaua utp respectiva. Apoi pentru a uni aceste 5 subretele prin wireless ne trebuie un Acces Point. Si ultima problema o reprezinta antele, despre care inca ma mai documentez.. am inteles ca pot fi schimbate/modificate... sa vad ce mai gasesc..
Cat despre preturi... eu vazusem 1 PCI CARD SMC Wireless 54 MBps la 4 mil lei, 1 Acces Point 6,5 mil lei, iar despre antene.. inca mai caut. Raza de actiune a PCI card si Acces point acolo scria ca este de 350 m, dar presupun ca se poate mari cu o antena mai buna..
A... si inca o intrebare...>^|Virus|^> voi pe unde aveti trase cablurile utp? Pe afara sau prin interior? Te-ash ruga daca vrei/poti mai multe detalii despre acest subiect... Ce switch-uri ati folosit.. de 8/16? daca ar fi de 16 cel la care e switch-ul cred ca e o ingramadeala de cabluri... nici la un switch de 8 parca nu ash zice ca e foarte verde situatia...
Cam atat deocamdata... Bafta! si 10x again
Go to the top of the page
 
+Quote Post
virus
post Aug 31 2003, 05:19 PM
Post #4


Member
**

Group: Members
Posts: 317
Joined: 15-May 03
From: Cluj-Napoca
Member No.: 11



Ai inteles cum sta faza (IMG:/smile.gif) Bravo !!!
Pai din cate stiu eu scula wirless are cand o cumperi ori placa de retea care trebuie, ori arata ceva de genul unui switch...., she are ea incorporata placa... Acces Pointul e necesar si trebuie pus undeva la mijloc, intre cele 5 retele...
Cand cumperi o scula wirless, aceasta vine cu o antena sau 2 antene mici incorporate..., aceste antene bat pana in 350-400 m..., insa asta nu este problema, pentru ca se pot cumpara antene aditionale...,iar cea mai puternica bate pana la 45 KM, she cred ca e in jur de 100-150 $.
La o retea wirless trebuie sa existe vizibilitate, intre acces point she restul antenelor..., deci incercatzi sa le urcatzi cumva pe blocuri....
La o retea asa mare intradevar trebuie server...Insa daca stai mai bine sa te gandesti, decat sa pui server de net, cumperi un router PLANET cu 100 $ she nu mai ai probleme cu el..., iar serverul de retea se rezolva tot cu un rooter de retea..., (imi scapa acuma denumirea)...
Incearca site-ul firmei PLANET pentru wirless..., gasesti acolo toate solutziile wirless she costurile....BAFTA!!!
Faza este ca mai bine iesi daca cumperi 2 switchuri de 8 porturi, decat unu de 16..., fiindca este cam scump unu de 16 in comparatzie cu 2 de 8 (IMG:/smile.gif) ))
Itzi recomand switchurile: MS-TECH LH-850...de 8 porturi (IMG:/smile.gif)
La noi in retea avem cabluri mai mult pe exterior..., faza e ca rezista destul de bine...pentru mai multe detalii citeste she "Sunt Mandru Am Retea"

:twisted: :twisted: :twisted:


--------------------
Time pays us only with a cold and silent grave.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cosminx
post Oct 12 2003, 01:36 PM
Post #5


Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 12-October 03
Member No.: 77



Si eu incerc sa fac o mica retea locala .
Legatura va proni de la mine prin Radio modem si apoi de aici , un router catre ceilalti 4-5 din blocul de vis-a-vis .
Daca aveti variante mai bune , sund deschis la optiuni .
Oricum , eu zic ca radio e destul de avantajos .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
virus
post Jan 19 2004, 08:36 PM
Post #6


Member
**

Group: Members
Posts: 317
Joined: 15-May 03
From: Cluj-Napoca
Member No.: 11



Daca nu e mare distantza intre blocuri tzi'as propune sa mergi pe varianta clasica: "Cablu"... ancorat cu o sarma de sustinere... Cu echipamentele radio pot sa apara cateva mici inconveniente:
1.costul
2.bruiajele
3.viteza
Singurul beneficiu ar fii din punctul meu de vedere rapiditatea si usurinta conectarii cu restul retelei...
Avand in vedere ca echipamentele radio folosite de voi sunt pe frecventa publica..., nu sunt chiar asa de eficiente..., vezi "bruiajele"...

:twisted: :twisted: :twisted:


--------------------
Time pays us only with a cold and silent grave.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bitzanu
post Apr 18 2004, 05:53 PM
Post #7


Newbie
*

Group: Members
Posts: 2
Joined: 18-April 04
From: husi
Member No.: 275



Am si eu o intrabare. Care e faza cu placile de retea 3 com?


--------------------
:)))
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shewanna
post Apr 23 2004, 02:21 PM
Post #8


Advanced Member
***

Group: Members
Posts: 2,100
Joined: 23-November 03
From: All around baby, all around
Member No.: 95



Noua ne baga fibra optica. Ma terorizeaza de 2 saptamani. Cica mai durewaza inca 2 saptamani. NU AM NET. ==> ma simt frustrata


--------------------
Rap me tender coz im sensitive.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
virus
post Jun 8 2004, 07:40 PM
Post #9


Member
**

Group: Members
Posts: 317
Joined: 15-May 03
From: Cluj-Napoca
Member No.: 11



(bitzanu)
Am si eu o intrabare. Care e faza cu placile de retea 3 com?


Faza e ca sunt placi de placi...., adica merg foarte bine, in sensul ca vad mai repede calculatoarele din retea si nu in acelas timp se vad la distantza mai mare intr'o retea foarte extinsa...


--------------------
Time pays us only with a cold and silent grave.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Shewanna
post Jun 8 2004, 07:43 PM
Post #10


Advanced Member
***

Group: Members
Posts: 2,100
Joined: 23-November 03
From: All around baby, all around
Member No.: 95



Si pana la urma care-s avantajele fibrei optice?


--------------------
Rap me tender coz im sensitive.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FireEyes
post Jun 9 2004, 07:39 AM
Post #11


Gazda Voastra
****

Group: Root Admin
Posts: 4,544
Joined: 12-May 03
From: Romania
Member No.: 3



1.viteza superioara
2.nu poate fi imfluentata de nici un factor extern (Radio Frecventa, radiatii electro-magentice)
3.costurile nu mai sunt asa de mari ca in anii trecuti
4.fiabilitate


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skullpder
post Jun 9 2004, 11:28 AM
Post #12


Member
**

Group: Members
Posts: 326
Joined: 13-December 03
From: Bucuresti
Member No.: 111



Avantajul major al fibrei optice este ca suporta canale cu viteza mare de transfer (pana la 100Mbit/s), fata de cablul utp normal care tine doar pana la 8-10 Mbit/sec. So, degeaba iti pui fibra optica daca isp-istul practica limitare de banda de 256 kbit/s, sa zicem. E ca si cum iti faci autostrada de miliarde de dolari ca sa te plimbi cu trotineta pe ea.


--------------------
Cind oamenii sunt liberi sa faca ce vor, de obicei, se imita unul pe altul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
FireEyes
post Jun 9 2004, 11:43 AM
Post #13


Gazda Voastra
****

Group: Root Admin
Posts: 4,544
Joined: 12-May 03
From: Romania
Member No.: 3



Fibra poate sa aiba viteze mult mai mari in functie de numarul de tubulete (IMG:/smile.gif) folosit pe acelasi tronson.

Se ating viteze de ordinul gigabit-ului


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
virus
post Jun 9 2004, 07:00 PM
Post #14


Member
**

Group: Members
Posts: 317
Joined: 15-May 03
From: Cluj-Napoca
Member No.: 11



Momentan..., e scumpa fibra pentru persoane fizice... Aparatura e deasemenea la pret foarte mare..., incat mult si bine, retelele dintre blocuri vor fii constituite doar din cabluri utp... Internetul vine linistit prin Cablu TV pana in 10 MB, fara turbulentze...., si nu e asa sensibil ca fibra optica, in sensul ca aceasta crapa foarte usor daca este lovita... E de viitor, insa momentan doar firmele pline de banii au asa ceva...Eu unul mai astept, mai ales ca intra tare in ultima vreme GigaByte'ul, si foloseste acelas cablu utp Categoria 5E 8) si viteza retelei devine de 10 ori mai mare ca intr'o clasica retzea pe 100 Mb..., asa ca fratzilor bagatzi UTP la greu (IMG:/laugh.gif)


--------------------
Time pays us only with a cold and silent grave.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andreic
post Aug 13 2004, 02:36 AM
Post #15


Member
**

Group: Members
Posts: 314
Joined: 29-May 03
From: Bucuresti
Member No.: 36



Eu zic sa puneti FTP... nu utp chior !
Distanta duce 140-150m
Go to the top of the page
 
+Quote Post



Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



RSS Lo-Fi Version Time is now: 23rd January 2020 - 05:12 PM