Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Teoria cunoasterii (Informatia si perceperea ei)
Cafeneaua Itbox > Credinta si Spiritualitate > Psihologie
comosicus
Hai sa incerc si eu sa deschid un nou topic.Nu stiu daca e nimerit titlul,dar am sa va explic de ce consider eu ca e foarte important a sti sa "prelucrezi" informatia primita.
marius
bine mey!

(p.s. asta e un bonus, despre care am sa iti spun mai tarziu dc anume am postat ceea ce am postat)
comosicus
Cred ca nu sun singurul cand spun ca raman uimit de dorintele,ideile si comportamentul oamenilor din jurul meu.
Multi viseaza masini,bani,vile,etc.Altii se lauda cat de mult fura.Parlamentarii nostri voteaza o noua lege si cand sunt intrebati ce lege au votat habar nu au.
Care sunt legile dupa care ar trebui sa ne impunem anumite principii dupa care sa ne conducem viata intr-un mod eficace?
Cum influenteaza informatiile primite conduita noastra zilnica?
Cum decidem care informatii sunt adevarate si care nu?
CUM RATIONEAZA FIECARE MOMENTELE DIN VIATA SA?
Poate astfel vom descoperii noi personalitati de succes,poate vom invata sa traim mai corect,poate-i vom invata pe altii cum sa iasa din intuneric sau poate vom stapanii mai bine darul omului cel mai de pret:RATIUNEA
zozolina
unii oameni nu asimileaza o informatie ptr ca nu-i intereseaza acea informatie (exemplul tau, politicienii). si cred ca despre asta este vba cand vbim despre perceperea unei informatii: motivatie si interes.
comosicus
Interesant....Eu doream sa incercam sa privim lumea cu ochiul critic(eu unu' asa fac).Nu cred ca motivatia si interesul au o pondere importanta in asimilarea unei informatii,deoarece si motivatia si interesul provin din informatii ulterioare.....Adica perceperea unei informatii in monentul x care are la baza motivatia si/sau interesul in acel moment x difera de perceperea aceleiasi informatii in momentul y,deoarece motivatia si /sau interesul din acest moment y difera de momentul x iar aceasta diferenta se bazeaza pe asimilarea de noi(alte)informatii.
Inteleg ceea ce vrei tu sa spui si intru-un mod superficial iti dau dreptate.
Dar eu consider ca principiile dupa care asimilam informatii (asimilari pe care fiecare dintre noi le dorim corecte) ar trebui sa ramana neschimbate.
Eu incerc sa "bat" dincolo de suprafata ASIMILARII de informatii si sa ajung mai spre RATIONAREA informatiei.
(cred ca si numele topicului e de vina,am sa incerc sa-l schimb.....sa vad daca pot...)
marius
Titlul modificat la cererea autorului!
comosicus
Ce credeti despre teoria cunoastereii?
Ce rol are ea in viata de zi cu zi?
Care este modul in care va insusiti informatiile?
Credeti ca va este de folos ........?
(am vrut un topic in care sa se poata vorbi despre orice neintelegere,probleme pe pare nu vi le puteti explica,confuzii,paradoxuri e.t.c.ce tin de probleme generale ale filosofiei,si sa incercam sa le explicam cu ajutorul teoriei cunoasterii<cele care pot fi explicate>)
marius
Ce credeti despre teoria cunoastereii?

Nu stiu daca pot sa iti spun cu exactitate ceea ce cred, deoarece ar trebui sa plecam de la anumita prezumtie....
Uite de exemplu, insasi expresia "teoria", ma duce cu gandul la acele ansamblari logice, pe care insa noi le schimbam le inlocuim sau le depasim zi de zi
Oare "teoria cunoasterii" este o logica adevarata din moment ce inaintam si continuam sa ne apropriem de adevar???
Credeti ca va este de folos ........?

Cu siguranta a te apropia de adevar, este o perspectiva.
Aneisse
Nu mi-au placut niciodata teoriile de nici un fel, sunt doar niste presupuneri pana in momentul in care ajung sa fie sustinute de argumente. Cat despre cunoastere, singurul mod cu care sunt intru totul de acord este experienta proprie.
Se spune ca un om invata din propriile experiente sa u din experientele altora cu care vine in contact (daca vorbim despre cunoasterea vietii). Se prea poate dar din experienta altuia nu vei cunoaste problema pe deplin ci doar partial.
Daca ne referim la anumite informatii pe care le asimilam pe parcursul vietii din divese motive sociale ...atunci se schimba treaba. Lucrurile pe care le invatam in scoli nu sunt absolut necesare vietii ci noi ca societate le-am impus. De exemplu eu nici macar nu mai stiu ce este aia o integrala, am invatat in liceu dar fiindca nu mi-a folosit prea tare...am uitat. Mi-am eliberat memoria de acest lucru pentru a-l inlocui cu ceva ce este cu adevarat folositor (de exemplu prepararea mancarii).
Sunt mai multe feluri de oameni si fiecare asimileaza o informatie cu mai multa usurinta intr-un anumit fel. Eu una invat cel mai usor prin experimentare pe propria-mi piele...altii poate au alte metode.
marius
aneise,
Referitor la lucrurile pe care le invatam in scoli, si care astazi le observam ca nefiind "necesare".. sa stii caci nu ai fi putut ajunge la aceste concluzii decat studiind , asimiland si inlocuind ceea ce de fapt pt acea varsta se poate numi indispensabil creator, initiator...etc
Daca creierul nu ar fi lucrat, nu ar fi ars materie,..astazi nu alegeai mai nimic, deci eu nu vad ca nefiind necesar stocarea anumitor informatii ...
Teoriile argumentate (mai mult sau mai putin) pot intra in contradictie cu propriile argumente in momentul in care presupunem ca totul e relativ, sau incercam sa argumentam de exemplu faptul caci o teorie noua, nu vine sa contradzica argumentele vechii teorii, ci doar o depaseste, si acest lucru se intampla doar atunci cand se incearca a se inainta catre "absolut". Dar si asta e tot relativ!
Insasi cele argumentate de tine, si transcrierea lor deasemeni, ne demonstreaza ca si tu ca si toti ceilalti deasemeni, ai incercat sa teoretizezi cunoasterea de sine, deci ceva rel;ativ veridic pe care insa esti tentata a nega :wink:
Faptul ca ti-ai eliberat memoria in folosul "utilului" (gatitului), nu inseamna ca te-ai apropriat de adevar cum nici nu inseamna ca te-ai departat de cel depasit, deoarece ai constientizat acest lucru, iar dupa cum incercam sa spun mai sus,.. poate ca peste o perioada, vei inlocui deasemeni "utilul" cu placutul :wink:
Aneisse
Marius instinctul de supravietuire nu ma va lasa vreodata sa inlocuiesc utilul cu placutul. "Placutul" nu conditioneaza supravietuirea pe cand "Utilul" da.
Iti spun eu ca multe lucruri din cele pe care le-am invatat la scoala nu mi-au folosit la nimic, adik, 75% din matematica. In afara de tabla inmultirii pe care de cand au aparut calculatoarele, nici pe asta n-o mai stapanesc la perfectie , adunare,scadere, impartire, cateva notiuni elementare de geometrie si inca cateva chestii pe acolo de restul nu prea m-am folosit (ca deh, nu lucrez in vreun domeniu de specialitate si iti zic eu ca bunica-mea cu cele 4 clase ale ei o duce bine merci). Sa nu-ti mai zic nimic de chimia organica si de cea mai mare parte din fizica. Lucrurile pe care le invatam la scoala nu ne conditioneaza existenta ci doar dezvoltarea intelectului iar mare parte din ele nu folosesc nici macar la asta. Parerea mea e ca multe dintre disciplinele din scoli ar trebui luate ca specializari si obligatorii numai pentru aceia care vor sa se specializeze in vederea unei cariere (pe care sa o si urmeze fiindca sunt multi care nu lucreaza in domeniul in care au studiat).
marius
(Aneisse)
"Placutul" nu conditioneaza supravietuirea pe cand "Utilul" da.

moniq,
Astazi ai inceput prin a uimi...
Placutul este unicul rezultat al constientizarii utilului si care poate transforma "utilul" in veridic...
Incepi sa devii confuza sau eu incep sa pierd firul..
Nu era vorba deloc despre exemplele studiilor de invatamant, ci despre argumentele dupa care ai ajuns acum sa realizezi ca defapt perpetuarea se bazeaza pe "schimb"..
La acea vreme, anii de liceu, nu numai ca nu realizai ce este si ce va util din ceea ce erai obligata sa inveti, ci deopotriva, primeai indrumari care aveau rol doar formarea unei "baze", pe care mai tarziu cu siguranta ca erai obligata sa o depasesti...
In fine.

Ce mai faci isteato? tongue.gif
Ai inceput sa "iti dai drumul" la scris?
John Doe
Cunostere ca mecanism este strans legata de selectie de felul in care stim sa asimilam informatii, de modul in care le catalogam si mai ales de posibilitatea individului de a le asocia. Totul presupune o logica dar nu una de tipul celei folosie in programare if....then...Fiecare individ de la o anumita varsta stie ce informatie sa "inmagazineze" in vederea exploatarii, dar pana la punctul asta e "bombardat" cu diverse informatii mai mult sau mai putin utile dar care de fapt ne modeleaza intelectul si ne orienteza spre ceea ce de fapt vrem sa asimilam.
marius
(John Doe)
....dar pana la punctul asta e "bombardat" cu diverse informatii mai mult sau mai putin utile dar care de fapt ne modeleaza intelectul si ne orienteza spre ceea ce de fapt vrem sa asimilam.

"Bombardare" care dupa o anumita perioada incepe a fi triata de noi insine, bombardare insotita cu mici "bombite" selectate si insusite, "bombardare" care relativ trebuie sa fie "obligatorie" si indispansabila formarii si consecventei unui individ..

JD, nu cred ca trebuie sa stai in umbra, cel putin la acest subiect....
Poate ca totusi unii isi pot insusi un catusi de infim cumul de cunostiinte din toate aceste discutii fara inteles... in aparenta.., iar daca nu comunicam nu avem din ce constientiza
Aneisse
Marius se pare ca avem pareri diferite. Nu stiu eu ce legatura are Placutul cu constientizarea Utilului. De regula ne sunt placute lucrurile care nu ne prea putin ne folosesc. E o vorba care zice ca toate lucrurile care ne plac fie sunt ilegale fie sunt pacate. :wink:
Omul a fost nevoit sa lupte pentru supravietuire. Inainte vreme cu greu facea rost de cele necesare supravietuirii (mancare,vesminte, adapost). Omul primitiv cred ca avea foarte putine placeri si mai ales foarte simple (era placut sa stai la caldura cu burta plina si eventual cu femeia langa tine sau ma rog...sau era placut sa-i dai unuia inh cap cu parul si sa devii capetenie de trib, ginta sau mai stiuy eu ce). Placutul este in zilele noastre o conditie a psihicului ca sa functioneze in parametri normali dar oare care sunt parametrii normali ai psihicului uman?
comosicus
[/quote]Oare "teoria cunoasterii" este o logica adevarata din moment ce inaintam si continuam sa ne apropriem de adevar???

Cu siguranta...Cunoasterea nu este acelasi lucru cu adevarul,iar daca ceea ce cunoastem nu trecem prin acea "logica adevarata" nu putem sa emitem decat opinii,nu si adevaruri.

[/quote]De regula ne sunt placute lucrurile care nu ne prea putin ne folosesc. E o vorba care zice ca toate lucrurile care ne plac fie sunt ilegale fie sunt pacate.

Aneisse,ma uimesti.....Sper totusi nu crezi in acea vorba si ca iti plac si lucruri care iti folosesc.
Cat despre aportul experientei in cunoastere acesta are meritul sau dar nicidecum nu trebuie sa ne bazam numai pe simturi in procesul cunoasterii.
Pe ce simturi te bazezi tu cand afirmi urmatorul adevar:Eu gandesc.
Aneisse
Dragul meu, pana si adevarul e relativ....
Airman04061969
Se bazeaza pe BUNUL simt ! laugh.gif
Nu, acum serios vorbind, oare fapta de a gandi nu este produsul unui proces de prelucrare a informatiilor primite prin intermediul celor cinci (sase ?) simturi ?
tuffgirl
(Airman04061969)
Se bazeaza pe BUNUL simt ! laugh.gif
Nu, acum serios vorbind, oare fapta de a gandi nu este produsul unui proces de prelucrare a informatiilor primite prin intermediul celor cinci (sase ?) simturi ?


:okay: Exact :!: :drink:
comosicus
Airman04061969 wrote:
Se bazeaza pe BUNUL simt !
Nu, acum serios vorbind, oare fapta de a gandi nu este produsul unui proces de prelucrare a informatiilor primite prin intermediul celor cinci (sase ?) simturi ?

NU.
In filosofie e pe deplin acceptat ca adevar faptul ca cifrele au "doua valente".
Spre exemplu cifra"3" reprezinta atat numarul "3" cat si conceptul de TREI?
Adica...."3" sau "3 roman" sau "3 chinez"..... desi in forme diferite reprezinta acelasi concept de 3 elemente.
Pe ce simturi s-au bazat filosofi cand au ajuns la acest adevar?
De obicei adevarurile "abstracte" se regasesc numai in rationare.
O intrebare totusi a ramas: exista CONCEPTUL DE TREI independent de om(nu cifra ci conceptul de 3 ar exista daca omul n-ar exista?)
Filosofii n-au raspuns inca la aceasta intrebare,dar incercati voi sa raspundeti la aceasta intrebare folosindu-va simturile.
Sa va vad........... tongue.gif [/list]
Airman04061969
Vaaaaaaluri albe ! Trei este un numeral cardinal aflat intre doi si patru. Pot sa-l consideri, eventual, al doilea numar prim, in ordinea crescatoare. Chestia cu alte valente este inca un exemplu de tampenie a filozofilor (pentru care nu am absolut nici o stima ! Filozofie = blah, blah, blah ! Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim ! Mai lasati filozofiile si treceti la lucruri concrete !
tuffgirl
:drink: :drink: :drink:
Cred k o sa devin o alcoholica laugh.gif
comosicus
Da ,poti sa-l consideri pe 3 asa..Si?!!!!!
Nu inteleg unde vrei sa bati si ce legatura are numeralul cardinal 3 cu ceea ce am spus eu.
Trei este mai intai de numeral cardinal O IDEE pe care o exprimi intr-o anumita forma(ce ar fi ideile daca nu le-am putea exprima?),ce poate fi numeral ,marmelada sau maclavais......
Explica-te....
comosicus
PS.
Cele mai concrete si logice adevaruri(nu lucruri)se gasesc in filosofie.
Filosofie se scrie cu "S" nu cu "Z".
Airman04061969
Comosicus,
Mai uita-te in DEX ! Se scrie cu z nu cu s ! De acord ca vine de la "philos" si "sophia" (adica iubitor de intelepciune) dar nici fotbal nu se scrie "football". Oricum, da-i in (.... cenzurat ! Al doilea avertisment ! laugh.gif ) pe greci cu tot neamul lor !
ovidiu34
atat forma cu 's' cat si cea cu 'z' reprezinta un anumit 'curent' daca ma pot exprima in acest sens.
cu 'z' e filozofia inspre cunoasterea si credinta in Dumnezeu iar cu 's' cea contrara.
Sau invers? :?: Nu mai stiu, am invatat de mult asta, in fine, ati prins ideea.
comosicus
Eu n-am zis cu rautate.........chestia cu filosofia.
Dar,Airman schimba dex-ul,e dinainte de '89.
Oviudiule m-ai blocat.Nu mai vroiau sa functioneze neuronii cand am citit explicatia ta.
Filosofia nu se indreapa numai inspre cunoasterea lui D-zeu si/sau impotriva Sa.Sunt curente in filosofie care nu au nici o treaba cu D-zeu :logica,ontologia,
gnoseologia,estetica.
Chiar daca asupra anumitor probele din aceste curente se face referire la credinta,aceasta se face numai pentru a acoperi toate problemele legate de acel curent(poate data viitoare daca am timp am sa va scriu cele mai discutate probleme filosofice si curentele din care fac parte).
Dar ca sa clasifici filosofia dupa litera cu care scri cuvantul.........asta e ceva nou pentru mine.
ovidiu34
Ok, sunt nerabdator sa citesc despre cele mai discutate probleme filozofice si curentele din care fac parte. smile.gif
Cat despre faza cu litera...stiam ca fiecare scriere cu 's' sau cu 'z' reprezinta ceva. Nici nu m-am documentat si nici nu imi mai maintesc bine, asa ca las la aprecierea voastra aceasta problema. :wink:
comosicus
Ai schimbat dexu'?
comosicus
Ai schimbat dexu'?
dabriseis
Poate ca ati abandonat discutia dar eu fiind noua pe-aici acum am dat de ea. Daca sa cum spuneti, asimilarea unor informatii, in baza unor teorii argumentate devine incetul cu incetul experienta si devine perspectiva pentru insusirea altor informatii, asta inseamna acumulare superioara calitativ. Ce vreau sa spun este ca, prin filtrul spiritului critic, vom lasa sa patrunda spre noi numai un anume gen de informatie "gata prelucrat", care sa nu intre in contradictie cu nivelul de rafinament al cunoasterii noastre. Mi se pare esential ca "gustul" pentru un anume fel de informatie sa fie educat, pentru a ne feri de recaderi, bajbaieli, minciuni invelite in adevar si manipulare
ovidiu bufnila
Cine sau ce anume prelucreaza informatia?
Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
(comosicus)
Hai sa incerc si eu sa deschid un nou topic.Nu stiu daca e nimerit titlul,dar am sa va explic de ce consider eu ca e foarte important a sti sa "prelucrezi" informatia primita.
arpi
am s eu o intrebare unde este localizat observetorul ?
adymacsut
Cred ca este totusi un observator relativ.In fond totul se misca si totul este relativ.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.
Ziare : Anunturi : Reviste : Jocuri online in tehnologie flash : Radio online din romania si pe genuri muzicale, manele, populara, dance, petrecere, tehno