Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Educatia-obligativitate sau drept?
Cafeneaua Itbox > Cafeneaua Itbox > Educatie si Invatamant > Invatamant
rainy
Este educatia o obligativitate sau un drept?
Pana la ce varsta putem spune ca "trebuie" sa ne "educam"?
marius
Orice individ are dreptul la educatie. Educatia are rolul sa-l pregateasca pe individ pentru viata, sa-l ajute sa-si castige cu demnitate existenta, sa-i dezvolte respectul pentru drepturile omului, sa-l formeze in spiritul pacii si intelegerii.
Este o obligativitate morala sa respecti dreptul la educatie a oricarui individ !
rainy
(marius)
Orice individ are dreptul la educatie. Educatia are rolul sa-l pregateasca pe individ pentru viata, sa-l ajute sa-si castige cu demnitate existenta, sa-i dezvolte respectul pentru drepturile omului, sa-l formeze in spiritul pacii si intelegerii.
Este o obligativitate morala sa respecti dreptul la educatie a oricarui individ !


Marius, cred ca acesta este unul dintre cele mai bune posturi ale tale si sincer, ma bucura mult modul in care privesti lucrurile.

Dar sa discutam un pic (in general) despre constientizarea faptului ca "trebuie" sa mergem la scoala, indiferent de forma de invatamant in care suntem cuprinsi. Intentionat am scris "trebuie" ptr ca asa este privit acest lucru, de obicei. De fapt acel verb (a trebui) este total nepotrivit. AVEM DREPTUL de-a merge la scoala, AVEM DREPTUL de-a fi instruiti - si vorbesc acum de dreptul la educatie.
Prea putini dintre noi vad lucrurile in acest mod-ca este vorba nu de o obligatie ci de un drept al nostru.
Sa spun ca apare in Constitutia Romaniei? Da, apare.
Si voi mai spune:
"Protocol to the Convention for the the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms"/Paris, 20.03.1952
Article 2- Right to education
" No person shall be denied the right to education. In the exercise of any function which it assumes in relation to education and to teaching, the State shall respect..."

Ca un fel de concluzie... Nu vom spune ca "trebuie" sa mergem la scoala ci ca ne-am castigat acest drept.
Deci nu e vorba de nici o obligatie.
Acum...fiecare face ce vrea cu drepturile pe care le are. Se poate bucura de ele, sau isi poate bate joc de ele. E optiunea fiecaruia, nu?
Nu imi ramane decat sa sper ca faceti parte din categoria celor care isi respecta drepturile, fie doar si numai pentru ca tineti la voi (despre respectul de sine, motivatie...voi vorbi probabil cu alta ocazie, la momentul oportun)
Pana atunci cugetati si alegeti intre a va bucura de un drept al vostru si a vi-l refuza singuri!

Zozolina postase initial, dar nu mai este acum reply-ul ei. Din cate am inteles, se referea la educatia continua. Intr-adevar, nu exista o limita de varsta cand vorbim despre educatie. Fie si numai daca te consideri un autodidact.
Catalin
totzi avem dreptul la educatie ... dar invatamantul nostru cam SUCKS .... eu sunt a 12-ea si va zic cum e la mine in liceu ... e frig in clasa ... curatenie lipsa ... numai educatie mai e asta ....
skullpder
Catalin, nu da vina pe invatzamant pt ca invetzi pt tine nu pt stat sau altcineva. Axeaza-te pe materiile care itzi plac sau care itzi vor fi de folos pe viitor. Restul? merita sa stii cate putzin din toate.
eu personal prefer sa fiu expert pe un domeniu, decat mediocru pe toate domeniile.
treaba nasoala e ca acum conteaza shi mediile din anii trecutzi, atunci cand vrei sa mergi mai departe. Asta mi se pare ilogic. de exemplu, de ce trebuie sa tocesc eu la biologie daca vreau sa fac facultatea de electronica.
hai pa. Bafta.
Hitman
Educatia este un drept. De invatat ... vom invata toata viata, nu-i vorba. Cat despre ce spui tu skullpder legat de tocit la biologie cand vrei sa faci facultatea de electronica ... newsflash, am facut-o eu smile.gif Si iti pot spune ca am facut si acolo materii care nu aveau nici o legatura, mai ales ca erau obligatorii ... cum ar fi: Economie politica, Drept comercial, Marketing, Management, Chimie, Mecanica ...
Nu spun ca nu prinde bine sa stii din cat mai multe domenii. Dar nici sa fii stresat la unele materii ... care nu au legatura cu scopul tau, ce ai vrut sa urmezi, ce facultate. Nu e aiurea ca tu, student la electronica sa te impiedici de asemenea materii ? Sa dai de un profesor al naibii, care nu intelege ca nu trebuie sa aprofundeze materia ca si cand ar preda celor de la Stiinte Economice, iar cerintele si exigentele lui sa fie tot ca si cand ar preda acolo ?
Da, educatia este un drept. Pacat ca nu toti profesorii sau/si studentii, elevii o vad ca un drept si o considera o obligatie.
silvioara
Eu una sunt de acord ca totzi avem dreptul la invatzamant dar mai sunt si cei (putini intr-adevar) care ar vrea sa invetze dar nu au posibilitati materiale sau dimpotriva nu exista scoli sau proferi suficienti pentru scolarizarea unui numar cat mai mare de copii.
Pentru mine anul acesta este cel mai important si drept sa zic inca nu sunt ferm convinsa ce facultate vreau sa urmez (macar sectia o shtiu smile.gif ), nu sunt de acord cu ai mei 'scumpi' profi care totzi vor sa invatzam la materia lor ca si cand nu ne ajung cele 5 pentru BAC. Bun! Sunt de acord sa invatz la romana, mate si celelalte de care am nevoie, dar in rest... sa ne mai dea pace... ce supararea... ca doar nu suntem ca si Napoleon :|
sheptarul
Recunosc ca n-am citit ff atent ce-a scris fiecare, dar in general observ un lucru.....educatie nu inseamna doar ceea ce primesti la gradinita, in scoala sau acasa...
Un om invata deci se educa pe tot parcursul vietii sale....fiecare experienta a noastra ne invata lucruri noi, in fond acesta este unul din rosturile vietii, de a obtine cat mai multe informatii, de a experimenta, deci de a trai....
rainy
Am citit reply-urile cu atentie si mi se pare normal ca si acest post sa genereze alte probleme sau intrebari.
Cele mai multe dintre ele se refera la Sistemul de invatamant, sau la planul de invatamant.
Pana nu de mult, sistemul de invatamant din Romania era unul dintre cele mai bune din lume si spun asta fara nici o exagerare. Inca este apreciat atat timp cat curricula noastra de la pedagogie, sau materii tehnice (de exemplu) este "adoptata" de colegiile sau facultatile din strainatate.
Am "adoptat" si noi curricula altora...dar nu a iesit de fiecare data cum se astepta. Ptr ca scolile romanesti nu beneficiaza inca de baza materiala a altor tari.
Apoi se fac si unele greseli, poate din dorinta prea mare de-a fi in pas cu restul lumii.
Personal m-a frapat, acum 3 ani, "ideea" ca ciclul primar sa includa cls 1-6, elevii avand invatatori. Apoi au realizat ca nu au personal calificat pentru asa ceva si au transformat Liceul pedagogic in Colegiu. S-a renuntat la idee ca nu aveau resursa umana necesara.
De cativa ani ne "lovim" de examenul de capacitate, devenit de curand Examen National de Admitere in Liceu. Pana acum cateva luni, cei care terminau clasa a 8-a sustineau un examen si pe baza optiunilor erau repartizati la un liceu ptr 1 an, ptr ca anul 9 de studiu facea parte din ciclul secundar. Scolile generale nu-si permiteau sa educe elevii in clasa a 9-a. Apoi trebuia sustinut un alt examen si se repartizau elevii la alte licee, in functie de rezultate si optiuni.
Tot de curand s-au luat masuri pentru notarea obiectiva a elevilor (va fi introdusa de anul viitor). S-au definit baremele pentru obtinerea notelor, in invatamantul preuniversitar.
Indiferent de forma de invatamant exista un plan de invatamant, care contine materiile si numarul de ore alocate acestora. Dar si acesta sufera modificari de la an la an, ceea ce nu e un lucru rau.
Indiferent de specializare, profesorii isi fac datoria. Au un curriculum de parcus si asta fac. Unii sunt mai indulgenti, altii mai putin, ideea este ca isi fac meseria. Poate conteaza mai mult daca au harul de a fi buni dascali. Ptr ca daca este un bun dascal poate preda orice materie de studiu, de care presupui ca nu ai nevoie, dar reuseste sa te captiveze si ajungi sa inveti de placere sau pleci cu lectia invatata 80% de la curs.
Am facut multe cursuri dupa ce am terminat a doua facultate, sau concomitent cu ele, am fost lector sau instructor la altele.
Am inceput si o postuniversitara, dar in anul doi am aflat ca nu era acreditata smile.gif
Multi ma intreaba cand ma voi opri sa mai invat. Cred ca niciodata. Probabil ca dupa 30 de ani voi deveni autodidact...nu stiu inca.

"Un om invata deci se educa pe tot parcursul vietii sale....fiecare experienta a noastra ne invata lucruri noi, in fond acesta este unul din rosturile vietii, de a obtine cat mai multe informatii, de a experimenta, deci de a trai...."
Da, te referi la educatia continua si nu numai.
Btw, ca o mica glumita, dar reala: exista doua tipri de oameni-wise si smart. Cei din categoria smart invata din greselile lor, cei din categoria wise invata din greselile altora. smile.gif
zozolina
daca ar fi dupa mine, s-ar da o lege ca oamenii care au sub cele 10 clase minime (acum) sa nu aiba dreptul la vot.
Aneisse
Fara suparare Zozo dar n-ai dreptate. Nu toti oamenii care au sub 10 clase sunt prosti. Lipsa de cultura nu e acelasi lucru cu prostia. Poate exista un om cu un I.Q. foarte mare dar care nu are nici un pic de scoala...
Poate ar trebui sa nu li se dea drept de vot celor care au un I.Q. foarte scazut, anormal de scazut, numa ca nu ar fi foarte etic, nu ar fi vina lor ca s-au nascut asa , au shi ei dreptul la egalitate.
marius
Si inca un amanunt...
Astazi... majoritatea alegatorilor sunt bunicii si parintii nostri ( nu generalilez), pe a caror vremuri 10 clase era deja exagerat de ...
Din moment ce i-am opri si pe astia.... atunci cati ar mai vota?

O solutie cred ca ar fi o alta lege care sa se contrazica cu a lui zozo, o lege care chiar sa oblige tineretul de astazi la vot, daca prin manipulare electorala nu prea tine :wink:
zozolina
n-am zis ca-s prosti (desi ...) ci ma refeream la staea de incultura. decat sa mearga la vot sa voteze iar cu iliescu (stiu ca nu mai poate candida, ei poate nu stiu ptr ca n-au cele 10 clase) pentru ca doar deh..a fost ataat vreme, mai bine ar fi sa stea acasa. nu-s deacord sa fii obligat sa votezi. scuza-ma...bombonel - vadim... io ma impusc cu amandoi. :cry:
rainy
Dreptul la vot ...este un alt drept castigat. Are legatura cu educatia in masura in care a fost castigat.
Sa nu ma apuc sa enumar acum toate problemele pe care le-au intampinat oamenii de culoare si femeile pana si-au castigat dreptul la vot. Si sunt convinsa ca erau si cu mult timp in urma femei tot atat de educate ca si barbatii (poate chiar mai mult) si nu aveau drept de vot.
Dreptul la vot e un drept constitutional, garantat, de care beneficiaza toate persoanele cu cetatenia tarii respective, care au implinit varsta majoratului.
In gluma, voi propuneti alt tip de descriminare smile.gif
zozolina
eu nu glumesc. laugh.gif ar fi culmea eu sa comentez ceva despre dreptul de vot al femeii dar dupa parerea mea trebuia intai sa capete o educatie identica (sau pe aproape) ca a unui barbat inainte sa le fie acordat acest drept. poate vi se pare absurda analogia, dar uite...sunt mai multe femei care conduc prost decat barbati...
rainy
@edit: discriminare
Pe dreapta sau pe stanga? Intrebarea mea nu e lipsita de logica...
zozolina
nu e discriminare din mai multe motive. ce-am zis eu, adica.
mariusc
("rainy")
Este educatia o obligativitate sau un drept?
Pana la ce varsta putem spune ca "trebuie" sa ne "educam"?


Educatia ar trebuie in primul rand sa fie o autopreocupare.Faptul ca la noi a decazut in ultimul timp nu este o surpriza, drept urmare de revelion pe cele mai importante posturi din tara erau emisiuni chipurile umoristice, unde invitati erau nimeni altii decat manelistii.Am terminat liceul acum 4 ani..invatamantul atunci era destul de depasit, acum insa....nu numai ca e depasit, oamenii din invatamant sunt din ce in ce mai depasiti si incapabili la adaptare si acumulare de noi cunostinte.S-a uitat celebrul proverb "Omul cat traieste invata".
Ca raspunsul la intrebarea ta, depinde de noi, oamenii de rand, cum sa ne autoeducam, cum sa educam generatia urmatoare, si..foarte important, cum sa ii educam pe cei mai in varsta ca noi.Pentru asta insa, diferenta dintre bine si rau trebuie sa fie batuta in cuie, un fel de abecedar al vietii.
zozolina
subscriu smile.gif
Hexa
(mariusc)
(rainy)
Este educatia o obligativitate sau un drept?
Pana la ce varsta putem spune ca "trebuie" sa ne "educam"?


Educatia ar trebuie in primul rand sa fie o autopreocupare.
pe cele mai importante posturi din tara erau emisiuni chipurile umoristice, unde invitati erau nimeni altii decat manelistii.insa.... oamenii din invatamant sunt din ce in ce mai depasiti si incapabili la adaptare si acumulare de noi cunostinte. depinde de noi, cum sa ne autoeducam, cum sa educam generatia urmatoare, si..foarte important, cum sa ii educam pe cei mai in varsta ca noi.

Dreptul la educatie este consfiintit prin lege, insa acum ea trebuie sa fie O B L I G A T O R I E. Priviti in jurul vostru ce se intampla. De cand plecati de acasa si pana ajungeti la scoala, liceu, serviciu etc.
Cum este posibil ca intr-un liceu sa se fumeze?
Cum este posibil ca elevii sa vina imbracati ca niste clovni, ca sa nu mai spun de fete carora li se vad chilotii?
Uitati-va ce mizerie atat morala cat si materiala exista?
Hai sa fim seriosi. Cine sa-l educe pe tanarul din tramvai, care stie sa citeasca ca locul respectiv este destinat femeilor gravide, batrinilor, oamenilor bolnavi? Autoeducatie? :shock:
Aberatii: oamenii din invatamant sunt depasiti si incapabilila adaptare!
sa ii educam pe cei mai in varsta ca noi
Pe cine vrei sa educi?? Parintii care te-au crescut, bunicii, profesorii?
Mari greseli, ca sa nu folosesc alt cuvant, fac sursele de informare in masa si in genere media audio si vizualul. La nici un post de televiziune si radio nu am vazut macar 5 minute de educatie. Totul este comercial, totul trebuie sa se vanda, toti trebuie sa se imbogateasca peste noapte.
Atunci de ce se mai plang bogatasii ca sunt supusi unui stres continuu?
Aneisse
Primele 4 clase ar trebui sa fie obligatorii restul...dupa cum il taie capul pe fiecare, dar dreptul la educatzie ar trebui sa-l aiba oricine. Cu alte cuvinte educatzia - si drept si obligatzie.
Anne
eu cred ca e bine cum e acum ...10 clase obligatorii atunci ai cat de cat discernamant sa stabilesti daca mai vrei sa continui invatand sau nu .. dupa 4 clase ce sa stii u ? tu stii ca vrei sa te joci cu papusile ... nu suntem in masura sa decidem ce e bine pt noi de aceea e bine invatamantul obligatoriu , tot liceul ar trebui sa fie obligatoriu , deja nu mai traim in trecut , sunt alte standarde si macar liceu terminat trebuie sa fie ..
problema la noi in invatamant este schimbarea , fiecare ministru dupa ce vine la putere trebuie sa schimbe ceva , trebuie sa faca el ceva , trebuie sa ne faca confuzi ... sa schimbe un nume , o programa , ceva , sa se cunoasca ca a trecut si el pe acolo.
apoi este bine sa fie cerinte la toate materiile pana in clasa a 10 -a as zice eu , ca pana atunci nu stii u pe ce materii vrei sa continui mai departe , apoi sa se faca doar cultura generala si sa sa aprofundeze materiile pe care fiecare le va urma.
iar profesorii sunt cam depasiti , profesorul meu de matematica are o vorba si ii dau dreptate :" vai de copii vostri tinand cont cine ii va invata"
vin studenti la noi in practica .. si pot sa spun ca am vazut 1 din 10 care are locul in acea facultate justificat , restul citesc dupa foaie inclusiv la matematica :shock: si se plang profesorilor cand le dau o lectie de invatat pt predat , nu sunt in stare sa faca nici o sinteza :hammer:
Apteros
Drept esential de care o persoana nu ar trebui privata. Toata viata ne educam. Educatia nu inseamna sa aduni informatii utile numai de la scoala, ci si din jurul tau si sa le prelucrezi in consecinta.
Anne
educatia din jurul tau , din viata o acumulezi fara sa vrei .. cea din scoli este intrebarea daca trebuie sa fie obligatorie sau nu .
adymacsut
Vad ca la aceasta rubrica nu s-a mai postat demult.
Eu cred ca educatie este un drept dar si o obligatie a fiecaruia.
In fodul dreptul la educatie este garantat de catre constitutie dar depinde de vointa noastra daca vrem sa urmam acasta cale a autoperfectionarii!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.
Ziare : Anunturi : Reviste : Jocuri online in tehnologie flash : Radio online din romania si pe genuri muzicale, manele, populara, dance, petrecere, tehno