Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Castelul Bran ramane muzeu inca trei ani
Cafeneaua Itbox > Cafeneaua Itbox > Turism > Turism & Calatorii
FireEyes
Castelul Bran va fi retrocedat pe 25 mai, in prezenta lui Dominic de Habsburg, urmasul familiei regale.

Cele doua parti, care trateaza deja de sase luni, au ajuns in sfarsit la un acord care prevede ca Branul va reveni in proprietatea urmasilor principesei Ileana, sora Regelui Carol al II-lea, insa noul proprietar este obligat sa mentina muzeul in circuitul public inca trei ani. ?Institutia va functiona la fel ca si pana acum. Noul proprietar nu va avea nici un drept de ingerinta, muzeul urmand sa functioneze sub autoritatea ministerului. Mie mi-e limpede insa ca si dupa cei trei ani muzeul isi va pastra destinatia, cel mai probabil sub forma unui muzeu privat?, a declarat Virgil Nitulescu, secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor.

Libertatea


Alte interese la mijloc?
Chiar nu se putea cumpara si sa ramana mereu in circuitul turistic?
Nu cred ca proprietarii ar fi refuzat

Maine poimaine ne trezim ca se retrocedeaza si Casa Poporului, etc.
FireEyes
Nu intereseaza pe nimeni subiectul?

Cati dintre voi ati vizitati Castelul Bran ?Retrocedare istorica - Castelul Bran revine la Habsburgi
17 Aprilie 2006 | de Costin Anghel
Domeniul Bran va ajunge la proprietarul de drept. Nu nepotii lui Dracula vor primi castelul, ci ai Reginei Maria. Dominic Habsburg va primi proprietati evaluate de reprezentantii sai legali la 25 de milioane de dolari.

Castelul cunoscut de intreaga planeta, datorita asocierii numelui sau cu cel al personajului lui Bram Stoker, Dracula, va fi retrocedat. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat in fata presei ca "acordul este aproape finalizat, dar va trebui sa se dea inainte decizia de retrocedare. Intai vom face retrocedarea si apoi vom semna acordul de mentinere a destinatiei de muzeu in urmatorii trei ani. Cred ca asta este cea mai buna formula". Desi "nu se poate anticipa", castelul ar trebui sa fie retrocedat in "doua, trei saptamani", dupa cum a mai declarat ministrul Iorgulescu. Trebuie spus ca reprezentantii lui Dominic Habsburg au mai cerut statului roman si alte proprietati din Bran care nu se afla insa in posesia MCC.

"CASTELUL BRAN, CASA COPILARIEI MELE". Fiul Arhiducelui Anton de Austria si al Printesei Ileana de Romania, nepot al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a Romaniei, prezentare scurta a mostenitorului intinsului domeniu Bran. Vestea repunerii sale in drepturi asupra Branului l-a facut pe nepotul Reginei Maria foarte fericit. Reactie perfect normala daca tinem cont de marturisirea celui care-si desfasoara meseria de arhitect la New York. "La Bran mi-am petrecut toata copilaria, pana cand am fost fortati sa plecam, in ianuarie 1948. Imi amintesc tot. Perioada dintre primii cinci si zece ani din viata mea este cea pe care mi-o amintesc cel mai bine. A fost perioada formativa a vietii mele. Imi amintesc foarte mult momente fericite petrecute in castel si in casa noastra de iarna (fosta casa de oaspeti). Acolo se intampla mereu cate ceva, ne vizitau foarte multi oameni si eu il acompaniam pe tatal meu cand repara diverse lucruri, in spitalul mamei mele, la centrala electrica sau in garaj. Mai erau si minunata sarbatoare a Pastilor in frumoasa noastra biserica de lemn sau evenimentele prilejuite de venirea Anului Nou. Sau cand noi urcam pana la «Babele», in Muntii Bucegi, si ne jucam pe campurile pline, pline cu flori. N-am mai vazut niciodata atat de multe flori intr-un loc de atunci. Acestea sunt amintirile placute", afirma dl Dominic.

PLANURI DE VIITOR. "Sunt foarte emotionat, aproape ca nu-mi vine sa cred, si foarte fericit ca o injustitie este reparata. Amintirile de cand eram arestati la domiciliu si apoi expulzati, cu soldati care stateau langa mine atunci cand imi impachetam valiza si jucaria mea preferata, o vulpe, sunt amintiri pe care le-am purtat cu mine in toti acesti ani. Cred ca o data cu intoarcerea mea la castel voi face pace cu aceste amintiri." Dominic Habsburg ne-a vorbit si despre viitorul castelului si al domeniului Bran. "In acest moment, noi, sora mea si cu mine, nu avem nici un plan bine stabilit, cu exceptia aceluia de a gasi un destin onorabil pentru castel in conjunctie cu orasul Bran si tara. Planurile noastre de viitor trebuie sa respecte tara mamei mele si a bunicii mele si istoria Romaniei."


Dominic Habsburg

LUNGUL DRUM AL RETROCEDARII. Dominic de Habsburg incearca de mai multi ani sa intre in drepturile sale de mostenitor al domeniului Bran, cunoscut si sub numele de scena "casa lui Dracula". "Prima cerere de retrocedare a domeniului Bran am depus-o la data de 13.08.2001 la Prefectura Brasov si la Primaria Bran si la data de 4.03.2003 la Muzeul Bran. Am cerut restituirea in echivalent, asa cum prevedea Legea 10 din 2001. Am evaluat imobilul si am stabilit valoarea sa la 25 milioane de dolari. Aceasta suma este pur estimativa. A doua cerere de retrocedare a fost depusa in luna august 2005, dupa ce Legea 10 a fost modificata si am putut cere retrocedarea domeniului in natura", afirma Corin Trandafir, avocat, reprezentant legal al lui Dominic Habsburg, de la Casa de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. De la MCC, avocatii fiului Principesei Ileana cer Domeniul Bran; castelul plus imobilele de pe domeniu: Casa de Ceai, Casa administratorului, Casa Principesei Ileana, a portarului etc., parcul castelului cu cele doua lacuri, doua drumuri de acces, precum si tabernaculul Reginei Maria.

MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR SPERA LA MAI BINE. Dr. Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat pentru patrimoniul cultural national, afirma ca MCC este de acord cu retrocedarea Branului. "Consideram ca retrocedarea este intemeiata si am luat masurile necesare pentru eliminarea unor probleme de ordin procedural care au impiedicat pana acum emiterea deciziei de retrocedare, de catre Muzeul Bran. Ca urmare a semnarii deciziei de retrocedare, urmeaza ca cele doua parti sa semneze si un acord privind buna functionare a Muzeului Bran, pe perioada celor trei ani in care institutia publica va continua sa functioneze in castel", explica dr. Nitulescu.

La Bran, foarte multi oameni, atat vanzatori din bazar, turisti ori simpli locuitori, intreaba obsesiv. "Nu ar fi fost de preferat sa i se plateasca lui Dominic Habsburg suma de 25 milioane de dolari, cat au cerut reprezentantii sai in prima instanta, decat aceasta retrocedare in natura?" Raspunsul secretarului de stat este cat se poate de simplu si concis. "Da!" Una din ideile importante care merita retinuta se leaga de controlul asupra castelului pe care MCC il va putea sustine chiar si dupa expirarea perioadei de trei ani, timp in care Castelul Bran va ramane institutie publica, muzeu. "In urmatorii trei ani Dominic Habsburg nu va putea efectua nici o schimbare in cadrul domeniului. Ulterior, orice schimbare se va putea face numai in conditiile impuse de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice", apreciaza dr. Virgil Stefan Nitulescu.

LA BRAN INCEPE TRANSHUMANTA. Acum, cand ciobanii din zona Branului isi incep transhumanta, se intampla ca si castelul sa-si schimbe stapanul, intr-o transhumanta litera de lege; de la stat la "patron". Satenii privesc in zare cu inima indoita. Se tem sa nu-i prinda inundatiile pe feciorii satului, pe ciobani, dar se tem si ca, peste vreo trei transhumante incolo, vor pierde castelul, ceva mai rau decat potopul. Fara indoiala, Castelul Bran este principala atractie turistica a zonei. Agroturismul zonei s-ar intoarce intr-un primitivism atroce in care doar cateva pensiuni ar putea supravietui lipsei de turisti, in special vizitatori straini. O alta cunoscuta este aceea ca Branul inseamna pentru turisti Dracula, Castelul celui mai teribil si cunoscut vampir din lume. Fie ca se numeste Radutoiu Cosmin ? vanzator de leguminoase, tanti Steliana ? de la bazar sau nea Ion-cioban, toti se gandesc cu infrigurare la ce ar insemna Branul fara muzeul si castelul sau celebru, si in calculele nici unuia nu da cu "+", da doar cu suparari si falimente.

"TREBUIE SA FIE FOARTE ATENT". La Muzeul Bran, directorul Narcis Dorin Ion isi continua activitatea zilnica. Despre Bran... numai de bine! "Se tot zvoneste ca va face un hotel aici. Dar e greu. Aici in loc de birouri sa fie hotel, sunt doar 10-12 camere. Iar castelul este total impropriu pentru un hotel. Trebuie sa ai camera si baia, si nu ai cum aici. WC-urile le-am facut eu in 2004 si le-am facut jos, pentru ca sus nu ai cum. Aici se poate face altfel, pe terenurile din jur, poate sa ridice unul nou", comenteaza directorul zvonurile ultimei perioade de timp. "Eu m-am implicat foarte mult in administrarea si cunoasterea lui, desi, ma rog, am fost acuzat ca demitizez «fenomenul Dracula» si ca am scris de castel doar ca resedinta regala. Pana una-alta documentele asta spun. Iata ca nu urmasii lui Dracula primesc castelul inapoi, ci tocmai urmasii Principesei Elena si ai Reginei Maria. Important e ca ramane trei ani muzeu, pentru ca e o atractie turistica importanta, principala in zona asta. Parerea mea e ca si dupa cei trei ani castelul va ramane tot muzeu", spune dl Narcis Dorin Ion. Mostenitorul este un arhitect. Va ajuta acest lucru castelul pe viitor?

"Da. Dar importante sunt fondurile. Ca mostenitorul este arhitect este un argument in plus pentru restaurarea castelului si ca totul sa fie bine. Dar problema sunt fondurile, vorbim de niste sume care nu sunt chiar de nebagat in seama, mai ales ca este un monument de o asemenea vechime.

IMPLICARE
"Eu m-am implicat foarte mult in administrarea si cunoasterea lui. Am fost acuzat ca demitizez «fenomenul Dracula» si ca am scris de castel doar ca resedinta regala"

COSTURI
"Din ce am gasit in arhive, din 1957 s-au investit cam 2,5 milioane de dolari. S-a consolidat stanca, s-a restaurat vama, s-a facut o restaurare la castel de prin anii ?80 pana prin ?93. Mai sunt lucrari de executat, Casa Administratorului, Casa de Ceai" - Narcis Dorin Ion, director Muzeu Bran

AMINTIRI
"Acolo, la Bran, se intampla mereu cate ceva, ne vizitau foarte multi oameni si eu il acompaniam pe tatal meu cand repara diverse lucruri, in spitalul mamei mele, la centrala electrica sau in garaj" - Dominic Habsburg
Sweety
ce aiurea sad.gif
FireEyes
Asa ca cei care n-au apucat sa-l viziteze, mai au la dispozitie 3 ani de zile. hurry up ! biggrin.gif
mishulina
(FireEyes)
Asa ca cei care n-au apucat sa-l viziteze, mai au la dispozitie 3 ani de zile. hurry up ! biggrin.gif


eu n-am fost ink...sper sa ajung in 3 ani... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
FireEyes
Desi am fost de 3 ori pana acum, nu am ramas impresionat de acest castel... Am vazut altele si mai si biggrin.gif
marius
Am vizitat castelul.....
Ce pot sa spun este ca Exteriorul m-a imresionat mai mult decat interiorul deoarece interiorul a fost altfel fata de cum ma asteptam
Cateva tablouri, portrete, paturi si scaune....
In schimb , camere inchise, goale sau saracacios mobilate
Unica atractie interioara a fost grota ce se ascundea in spatele unui semineu urias, grota folosita pt refugiu...

Saptamana viitoare promit sa bag cateva poze cu Bran
marius
Cred ca trebuie facut un poll...

Pe langa asta,..retrocedarea cred ca este o pierdere la nivel national
Nu stiu cat de cunoscut este Castelul turistilor, insa "Castelul lui Dracula" cum mai este si cunoascut, este un punct turistic de o deosebita importanta pt Bucegi, o atractie unica.....
Cu alte cuvinte,.. daca ar depinde de mine,.,. nu as da regelui nimic! NIMIC!
Retrocedarea va aduce de la sine schimbarea orietarii turistice
Interesant daca regele doreste sa foloseasca acest Castel in binele turismului romanesc,..sau doar doreste sa isi implineasca moftul
marius
Cu voia autorului :wink: am introdus un poll tongue.gif

Am si votat din start NU!

Castelul trebuie sa ramana in patrimoniul statului si trebuie folosit doar in scop turistic!
maybe
categoric NU
marius
maybe, crezi ca regele se va ocupa de Castel in folosul turismului?
maybe
NU
(mai intreaba-ma si tu ceva la care sa spun...DA laugh.gif )

dar sa revin, nu stiu daca a facut vreodata o asemenea afirmatie in mod oficial dar nu cred ca va face asta

si nu stiu de cat patriotism ar putea da dovada, (sau daca ar trebui sa i-l pretindem), atata timp cat insasi oficialii nostrii trag targa pe legatura indestructibila Bran-Familia Regala ...blah si blah...onorurile sunt in floare, iar linia adoptata si in alte situatii, de a trimite valori nationale catre universalitate e..in top :roll:

so, sper sa nu ma trezesc cu o adeziune Romania Mare :wink:
adymacsut
Eu votez cu da.M-am saturat de sloganele cu proprietatea statului.Am si eu niste case de primiti si mi s-a servit ideea ca nu am mila.
Dar a avut cineva mila de bunicii mei cand au fost deposedati abuziv!
Am vizitat si eu castelul bran.Eu cred ca va putea fi vizitat si dupa retrocedare.
sorin dragos
Voi nu v-ati bagat la concurs? Exista un concurs pe internet in care se voteaza Brandul Turistic National. Cred ca Delta Dunarii va iesi, dupa arata statistica aici.
FireEyes
QUOTE (absolutep0wer @ Apr 12 2009, 01:09 PM) *
e mai simpatic pelesul decit branulE mult mai frumos. mai mare. Ai ce vedea la Peles.
Branul e o chestie mica si intunecata.

Insa fiecare dintrele cele 2 castele au farmecul lor aparte.

Depinde de ficare dintre noi unde ne decidem unde mergem in vacante, concedii, etc.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.
Ziare : Anunturi : Reviste : Jocuri online in tehnologie flash : Radio online din romania si pe genuri muzicale, manele, populara, dance, petrecere, tehno