Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pierderea dreptului de libera exprimare!
Cafeneaua Itbox > Credinta si Spiritualitate > Credinta
Majin_Iori_Yagami
deci s-a ajuns la asta:
www.jurnalul.ro/artico...zisi_.html

Articolul cu pricina discuta votul unei legi care ar putea limita dreptul de exprimare si libertatea de constiinta, drepturi fundamentale garantate prin lege.
De asemenea aricolul mai ia in discutie "defaimarea religioasa si ofensa publica..."
In aceasta categorie intra cam orice: purtarea crucilor intoarse si a pentagramelor, tricuorilor cu insemne specifice si cu formatiile preferate, si ofensa publica la adresa religiei, actiuni care pot fi sanctionate.

Din pacate s-a ajuns si la asta, comunismul se pare ca nu a murit!
Pana una alta :
Aneisse
Nush cum sa zic dar link-ul tau nu prea se deschide...
adymacsut
Nu reusesc sa deschih linkul.
Dar nu vad ce problema ar fi sa fie judecat cineva care ma defaimeaza
.... exista dreptul la onoare si la libertate religioasa.
Majin_Iori_Yagami
ma bad! ma bad! iote link corect !
http://www.jurnalul.ro/articol_63117/cenzu...interzisi_.html

daca romanashii nostri chiar sunt serioshi la faza asta...o dam in stalinism in stil hardcore!
adymacsut
Am citit!Multumesc! Se vorbea acolo si de piesa lui Madam Mungiu... nu stiu da ati vazut-o ( eu am vazut cateva imagini las tv) ...este sub orice limita a intelegerii si a bunului simt prin modul in care isi bate joc de
Isus Cristos si Feciora Maria.Nu sunt super -credinciosa dar nu sunt de acord cu difuzarea unor scrieri de acest gen in numele libertatii de opinie.Mai are si tupeul sa ner dea lectii de demnitate si democratie.
adymacsut
(adymacsut)
Am citit!Multumesc! Se vorbea acolo si de piesa lui Madam Mungiu... nu stiu daca ati vazut-o ( eu am vazut cateva imagini las tv) ...este sub orice limita a intelegerii si a bunului simt prin modul in care isi bate joc de Isus Cristos si Feciora Maria.
Nu sunt super -credinciosa dar nu sunt de acord cu difuzarea unor scrieri de acest gen in numele libertatii de opinie.Mai are si tupeul sa ne dea lectii de demnitate si democratie.

Am corectat greselile de tastare.
Nemo
E o piesa foarte cunoscuta a Parazitilor,"Jos Cenzura",cu un intro a lui Larry Flint in care da o explicatie simpla si percutanta a libertatii de expresie-sa asculti nu doar ce i-ti convine,ci si ceea ce urasti cel mai mult.Deasemenea,explica si cum se pierde aceasta libertate-azi e interzisa o carte,maine un ziar,apoi un spectacol...
O intrebare-religia in care am fost botezat nu foloseste semnul crucii pe biserici,considerindu-l prea pingarit de oameni-e o ofensa sau nu adusa religiei?
adymacsut
E religia dumneavoastra si o respect.Cred ca sunteti reformat.
Cred ca in cazurile respective este o libertate dusa la extrem.Suntem liberi sa credem sau sa nu credem.Nu cred insa ca este moral sa improscam cu noroi in crestinism apoi sa dam lectii de moralitate!
marius
Faptul ca aceste doua religii(reformatii si crestinii) nu sunt identice nu reprezinta o improscare cu noroi.... Daca reformatii considera ca semnul crucii este prea pangarit de oameni ..nici aceasta nu este o improscare cu noroi ci o realitate (Este religia lor si trebuie sa o respectam)
O intrebare ar fi urmatoarea " ce religie a pangarit semnul crucii???" "Acei oameni sunt simpli oameni sau crestini????"
Apoi trebuie sa fii de acord ca lectiile de moralitate le dam celor prin care nu ne indentificam.....!
Iar la final.. inca mai retin un sfat de pe vremea cand incercam sa indentific existenta spirituala ;"un religios trebuie sa asculte insa sa nu de-a crezare lectiilor de moralitate ale celorlalte religii, deoarece risca sa isi piarda religia ....."
adymacsut
Eu nu sunt exclusivista.Consider ca sunt doar un crestin care incearca sa dea marturie despre Isus cristos.Nu este vina oamenilor din alte religii ca nu il cunosc pe Isus Cristos.In fiecare credinta exista umbre de '' adevar''
si lege naturala.
Nemo
Ady,ti-ai pus vreodata intrebarea daca esti pe partea buna a baricadei?Daca nu cumva si religia ta contine "umbre de adevar si lege naturala"? laugh.gif
adymacsut
Legea naturala e prezenta in orice religie.De fapt prefer sa spun ca sunt doar crestina.
maybe
smile.gif si cu asta te-ai retras de pe orice baricada? tongue.gif

e mai sigur

oricum eu consider credinta o experienta strict personala, asezata intre limite largi, functie de ceea ce ni se intampla la un moment dat
adymacsut
Nu stiu ce sa zic.In fond Biserica lui Isus Cristos este una.
Totusi exista multe confesiuni crestine care sunt exclusiviste si sustin ca numai daca mergi la ei te vei mantui. La fel sustin si alte religii ( de exemplu islamul).Cert este ca Dumnezeu este unul singur si ca legea naturala este prezenta in orice religie.Eu ma gandesc ca ar trebui sa aducem marturie crestina si sa nu avem o credinta de forma.
Din ce am observat eu multi merg la Biserica pentru ca este la moda.Nu vrea deloc sa fiu rea dar imi este foarte greu sa inteleg ipocrizia unor oameni care joaca rolul unor buni crestini dar in realitate sunt ipocriti,
invidiosi,mincinosi.Chiar ma gandeam zilele trecute ce spun asemenea oameni la spovedanie- cred ca minciuna este a doua lor natura.
Nu neg ca ar exista comunitati crestine in sensul de koinonia crestina si credinciosi care aduc marturie dupa cuvantul Evangheliei.
Incerc sa-i ajut pe oamenii de langa mine dar de obicei se raspunde cu rau la bine.
marius
(adymacsut)
Nu stiu ce sa zic.In fond Biserica lui Isus Cristos este una.
Este putin gresita afirmatia ta...
Isus avea o singura Biserica....si nu Biserica lui este una, iar Biserica este una pt fiecare religie
In crestinism Biserica ortodoxa nu este aceeasi cu cea catolica...s.m.d.
Totusi exista multe confesiuni crestine care sunt exclusiviste si sustin ca numai daca mergi la ei te vei mantui.
Intreg crestinismul este "exclusivist" (ca sa te copii) nu numai anumite confesiuni crestine
Notiunea de a fi mantuit este generata din pseudonimul lui Isus-Mantuitorul -Mesia, deci toate religiile ce au radacini biblice au cate un Mesia
La fel sustin si alte religii ( de exemplu islamul)
Putin diferit insa...
In islam Isus este prezentat ca un ascet.... iar mantuitorul este Alah.... Putin diferit as spune
Eu ma gandesc ca ar trebui sa aducem marturie crestina si sa nu avem o credinta de forma
. Marturie crestina???? Adica??
Din ce am observat eu multi merg la Biserica pentru ca este la moda
Nu moda ii aduce la Biserica ci teama sau neputiinta de a rationaliza invatatura Lui... Insasi Biblia povesteste cum Isus se retragea singur pt a se ruga...; Isus S-a ridicat si a iesit. S-a dus ?ntr-un loc singuratic, unde s-a rugat.sau chiar el sfatuieste a te retrage pt a te ruga.... Deci unde este mentionata Biserica si adunatura de ipocriti???? Nicaieri din moment ce nici macar nu era infiintata
Incerc sa-i ajut pe oamenii de langa mine dar de obicei se raspunde cu rau la bine
Nu ii mai ajuta pt ca sa nu mai ai ce reprosa.... draga
Tu ajuti pt a primi ovatiie lor??? Apropos... Isus tamaduia fara a cere rasplata sau osanda.. Isus a spus sa "va rugati pt mine si pt ei" nicidecum sa "ii ajutati pe ei " ... Ceea ce se mentioneaza in cartile sfinte este ceva legat de iubirea aproapelui si iubirea lui D-zeu insa asta este alta mancare de peste..
Tu in care Isus crezi???
maybe
(adymacsut)
Chiar ma gandeam zilele trecute ce spun asemenea oameni la spovedanie- cred ca minciuna este a doua lor natura.


WHATTTT ????? :?

io credeam, in naivitatea mea, intr-o taina a spovedaniei

nimeni in afar' de duhovnic, n-ar trebui sa afle cat de mult mintim acolo, sub patrafir? :roll:

so, ipocrizia e de ambele parti :wink:
marius
Nu vrea deloc sa fiu rea dar imi este foarte greu sa inteleg ipocrizia unor oameni care joaca rolul unor buni crestini dar in realitate sunt ipocriti,
invidiosi,mincinosi.Chiar ma gandeam zilele trecute ce spun asemenea oameni la spovedanie- cred ca minciuna este a doua lor natura.

Ady, Biserica , in cazul spovedaniei,... este lacasul in care se aduna cei care au nevoie de spovedanie, cei care au un pacat moral sau mai stiu eu ce... pacat de care vor sa se descotoraseasca in schimbul unei sume modeste cerute de Prea Sfiintii Preoti..
Pt a implini aceasta "usurare" din partea preotului , este obloigatoriu sa treci mai intai pe la dugheana cu lumanari , sa investesti si pe acolo cate o suma modesta , asa dupa puterile sarantocului de rand.., lumanari care imediat sunt stinse si refacute lumanari de catre slujitorii bisericii... De parca D-zeu sau Isus nu te aude daca esti pe intuneric!!!!!!!!!
Deci in acest caz, Biserica este un lacas in care se aduna pacatosii , iar pacatosii sunt de mai multe feluri...
Tot la spovedanie vin si hoti, mincinosi, oameni cu probleme sociale, sexuale, etc etc...
Cand va veni vremea de apoi,.. Cel de Sus te va judeca pt toate faradelegile facute ...deci nu este neaparat nevoie sa mergi sa mai minti si la preot din moment ce El te vede!
Preotul alt mincinos jegos.. (sa ma scuze cei care nu indeplinesc aceste calitati duhovnicesti) imediat iti toarna ca te iarta insa pt asta ai de facut la matanii cateva zile,... cateva dimineti si cateva donatii....
Crezi tu ca D-zeu sta sa iti numere tie mataniile la cati pacatosi are??
Sau o fi avand vreo secretara si EL??
Asta este doar un mic aspect pt care eu ma declar impotriva Bisericii (ca institutie promovatoare de ipocrizie)....
Si ...scuze pt cinism sau ofense aduse la adresa Prea Inaltilor invatatori

Asa m-am scarbit acum ca nu mai am chef de discutii duhovnicesti :evil:
adymacsut
Biserica lui Isus Cristos este una singura dar datorita unor chestiuni sau dizcordii omenesti s-a ajuns la mai multe confesiuni crestine.
Cristos vine de la grecescul Hritos,ebraicul Masiah si inseamna Cel Uns.
Isus este un termen grec ce vine de la ebraicul Iosua adica Mantuitor.
In Coran Isus Cristos este considerat doar un profet.
Conciliul Vatican II a deschis Portile Bisericii Catolice.Se vorbeste aici
despre ecumenism cu toti crestinii si de dialog intereligios cu alte religii.
De altfel fostul Papa s-a rugat alaturi de reprezentantii tuturor credintelor lumii.
marius
Asa ...si??
Asa ....si?


Pt cultura ta ..personala
,.Ai omis semnificatia "yahwe" si pseudonimul "yashua" Daca faceai o analiza a lui Iehosua.. acum Isus nu mai era un simplu mantuitor ci un nume format dintr-o impreunare a patru consoane si doua vocale, iar la unire acestor consoane si vocale ,Isus dupa traducerea celor 70 sau 72 de intelepti(cati au mai fost), ar insemna chiar D-zeu(yahwe) mantuitorul(shua) adica Yahosua!!!!!!!
Incearca sa legi cele doua denumiri din ghilimele...Ai sa fii surprinsa cu cata usurinta se poate traduce "d-zeu mantuitorul" si nu Fiul mantuitorul!!!!!
Altceva..
Isa a fost un profet, insa un profet ascet
Nu stiu ce se invata in facultate insa in popor se mentioneaza ca Isa a fost luat ca ex de catre islam doar pt a da nuanta dusmaniei dintre religii... (evrei vs crestini)
Cum explici tu ca mai tarziu islamul se roaga dupa predicile unui profet evreu????? Cum de reusesc ei sa fie impotriva poporului lui Israel din moment ce spiritele le sunt pline de dragoste fata de profeti printre care si un evreu???
Daca Isa nu ar fi fost izgonit, islamul dadea nuanta unui alt profet...
In final Isa a fost un profet evreu izgonit .. urat de fratii lui, si infiat de ceilalti frati laugh.gif asta dpctvd istoric
Si ca lista ta sa fie completa iar povestea plina de mister trebuia sa mai amintesti ceva si de Septuaginta ... :wink:
Iar in final, da-mi voie sa iti reamintesc ca ceea ce tu ai transcris are tenta crestineasca....
Evreii de ex supranumesc pe Isus ca fiind un tradator al religiei si un Masiach fals, iar aici exista deasemeni alte explicatii si alte marturii....
Si sa iti dau un ex la care sa te gandesti pana data viitoare ;
In Biblia este mentionata "viata de apoi" iar Isus vorbeste despre viata vesnica!!!! Dc nu sunt identice cele doua forme ale mantuirii???
Ori e viata vesnica ori e viata de apoi???
Poate imi explici tu despre ce se spune in facultate despre aceasta ciudatenie a mantuirii ??
Nemo
Problema crestinismului e ca s-au complicat in exces.In iudaism si islam e mult mai simplu-un individ "ales"(Moise,Mahomed),s-a prezentat in fata poporului si a declarat-"Exista un singur Dumnezeu si eu sunt profetul Lui".Scurt,concis,la obiect.Fara nasteri imaculate,fara Sfantul Duh,fara invieri.
Crestinismul,nu!Si-a completat si selectionat arbitrar scrierile sfinte,a confiscat sarbatorile "pagane" si a suprapus pe ele evenimente biblice,a disecat,interpretat,analizat,cenzurat totul sa se inscrie intr-o matrice acceptabila.Nu conteaza ca sunt o mie de contradictii.
Si atunci revenim la subiectul topicului-normal ca religia incearca sa se apere.
NU GANDI!
Asta e piatra de temelie a fiecarui sistem(politic,religios,etc.)care are o baza subreda sau nu se poate adapta schimbarilor.Daca totusi gandesti,s-ar putea sa ajungi la concluzii pe care ei le-au catalogat drept erezii sau ofense,deoarece contravin dogmei oficiale.Si vei fi excomunicat,judecat,amendat,inchis sau mai stiu eu ce minune le trece prin cap.
Prin faptul ca putem contesta,analiza,expune propriile pareri dovedim ca suntem liberi,ca oameni si ca tara.Chiar daca ne asculta sau nu cineva. biggrin.gif
adymacsut
Nu prea stiu cum este cu spoveditul .La fotbal si la religie se pricep toti asa ca nu vad de ce m-as contrazice cu niste oameni atotstiutori.
Ura dintre arabi si evrei s-ar putea spune ca este atavica si vine de la Abraham care a avut doi copii din care au rezultat evreii si arabi.
adymacsut
Raportat la seminficatia lui Yahwe ar fi necesara analiza pasajului
Rugului Aprins (''Eu sunt cel ce sunt'') .Nu imi propun sa va fac pe voi sa va schimbati convingerile religioase pentru ca aveti dreptul democratic la parere proprie si nu vad de ce sunteti asa de exclusivisti si de porniti impotriva credintei mele.Eu nu m-am luat nici de scoala si nici de religia voastra dar vad ca voi va transformati in dictatori.Sa va fie de bine!
marius
(adymacsut)
Raportat la seminficatia lui Yahwe ar fi necesara analiza pasajului
Rugului Aprins (''Eu sunt cel ce sunt'') .Nu imi propun sa va fac pe voi sa va schimbati convingerile religioase pentru ca aveti dreptul democratic la parere proprie si nu vad de ce sunteti asa de exclusivisti si de porniti impotriva credintei mele.Eu nu m-am luat nici de scoala si nici de religia voastra dar vad ca voi va transformati in dictatori.Sa va fie de bine!
Na ca s-a suparat :cry: Cu cine ne mai contrazicem noi acum??? sad.gif
Pana la urma ramanem tot la afirmatia "nu da ascultare altor religii , deoarece risti sa pierzi religia ta.."

mey nemo, si spui ca tu esti reformat, a???
Bine ca tu ai mai ramas... Sa vezi ce ma iau eu de credinta ta laugh.gif
Ady,
Nu e nimeni exclusivist mey,..insa fiecare priveste din pct sau de vedere religios.... si nu cred ca un bun credincios trebuie sa devina fustrat atunci cand ii este pusa in umbra apartenenta religioasa . Crestinismul te atentioneaza chiar "si multi vor fi cei care vor asculta la lume"..
adymacsut
Nu m-am suparat.Nu am de ce.Incerc chiar sa patrund '' izvoarele'' si sa ma apropii de limbile clasice biblice:ebraica,greaca,latina.
Nu imi intra in cap accentele si spiritele din greaca veche.Recunosc ca nu am citit cursul si ca am vrut sa retin direct din clasa.Ma descurc cu alfabetul si cu tradusul.
Nemo
mey nemo, si spui ca tu esti reformat, a???


Mai curind gnostic laugh.gif
In orice caz religia reformata,din ceea ce i-mi mai aduc aminte din orele de religie,este mult mai laxa. laugh.gif .Asa de laxa incat preotul care ne-a cununat era rupt de beat la ora 11 dimineata :roll2: .
In orice caz mai ai sanse sa scapi de iad daca ai calcat un pic strimb.Si nu e nevoie de spovedanie,conform reformatilor Dumnezeu oricum vede ce e in sufletul tau,el fiind prezent in toate cele(asta aduce un pic cu panteismul,dar sunt cuvintele lui Isus smile.gif )
adymacsut
Eu merg pe ideea gnozei si a neoplatonismului.Nu inteleg nici eu ideea cu spovedania.Am vazut asemenea crestini care se spovedesc cum spune canonul dar in realitate sunt inchistati,ipocriti si unii chiar nebuni si spun ca asteapta sa ii patrunda Duhul.
maybe
smile.gif io inca-mi caut...definitia tongue.gif

cat despre spovedanie, nu-i acord credit din alt punct de vedere: nu toti preotii ii acorda importanta -spun asta prin felul automatizat/rutinat prin care isi fac pur si simplu meseria -ca fiecare din noi, nu?

de ce am nevoie de un alt om ca sa-mi inalt ruga?
marius
(maybe)
smile.gif io inca-mi caut...definitia tongue.gif

cat despre spovedanie, nu-i acord credit din alt punct de vedere: nu toti preotii ii acorda importanta -spun asta prin felul automatizat/rutinat prin care isi fac pur si simplu meseria -ca fiecare din noi, nu?

de ce am nevoie de un alt om ca sa-mi inalt ruga?

Mey fatuca tatei.... biggrin.gif

Mergi la spovedanie pt ati curati sufletul .....ok? Te spovedesti in fata preotului cum si arhangelii s-au spovedit in fata lui Isus
Isus a fost trimisul lui D-zeu.... preotii sunt trimisii arhanghelilor
Biserica este lacasul sfant, mey

E greu??? biggrin.gif
Iar popa nu isi face meseria ci datoria si obligatia de crestin
marius
Cica respectivul era facut preot pe baza de har chiar daca avea doar Liceul Sportiv.Din dragoste a supusa pe acea tanara la chinuri care i-au adus moartea.Acest om este judecat in stare de libertate si si-a facut o alta manastire - culmea este ca are si adepti.

Daca acest preot cunostea citatul urmator inseamna ca afirmatia Sfantului Augustin este nedreapta sau falsa ..
Sfantul Augustin spunea '' Iubeste si fa ce vrei'' - in sensul ca daca iubesti cu adevarat nu vei face rau.

Si preotul a iubit si a supus la chinuri pe acea tanara tot din dragoste, deci a iubit si a facut ce a vrut el, a vrut sa o scape de "necuratul"...

Eu as castra un astfel de exemplar mey..
L-as lega din urma calului.....
adymacsut
Chiar asa sa fie?
marius
Aproximativ... oricum trebuia aruncat dupa gratii...
adymacsut
Cica este judecat in stare de libertate pentru ca nu prezinta pericol public.
Isi face iar o manastire si are destui sustinatori.A fost insa'' cateherisit''
din ordoxie.Ma intreb insa cum a ajuns preot doar cu Liceul Sportiv?
marius
Un pericol public reprezinta .... Mai reprezinta si ..scarba

Chiar dubioasa combinatie in ceea ce spui.... Liceu sportiv....
Ori e o combinatie a "nepotismului" ori a "purcelului"
Si apoi ce treaba are harul cu preotia??? Pt a fi preot trebuie sa ai si ceva cunostiinte ...istorice, teologice, religie.... Este judecat in stare de libertate... frumos, curios insa cine l-a cautionat si cine il sprijina
adymacsut
Nu prea am inteles nici eu cum este chestiunea.Asa mi-a explicat un preot ortodox din Craiova.Nu cred ca a avut pile ci pur si simplu a gasit un sponsor sa-i faca o manastire.Apoi pentru ca avea aparenta unui ascet a dobandit notorietate si a fost facut preot - cred ca la presiunea pelerinilor care veneau la el pentru alinarea sufletului.Pe vremuri imi placeau scrierile parintelui
Cleopa dar vad acum recitindu-l ca merge tot pe un crestinism mioritic.
Sunt si cativa teologi ortodocsi care merg pe o teologie rationala cum ar fi
Merejovski,Evdokimov,Staniloaie,Parintele Galeriu.Din nefericire insa prinde mai mult acest asa zis crestinism naiv care de fapt nu este decat fundamentalism care are doar o forma crestina si nu un fundament crestin.
Poate ca este de vina si comunismul care ne-a aruncat in intunericul sacralizarii laice a unui conducator incult. Sincer nu vad ce sfaturi ne-ar putea da noua niste asceti fara scoala retrasi la manastire.Avem totusi un pic de scoala,incercam sa ne gasim vocatia intr-o lume computerizata si citadina.
In aceasta lume cred ca este mai de impact teologia Papei Ioan Paul al-II-lea.
marius
Mey ady, dar ce e Papa asta???
E un sfant??
adymacsut
Nu merg asa de departe.As spune doare ca poate fi un model de viata si de moarte .In rest este doar un om!
Majin
...ok,se pare ca s-a deviat putin de la subiect..vroiam sa discutam despre faza asta...va dati seama ca daca kktu asta de lege trece de cam d....si 3 fraieri isi fac o biserica { si asa ceva se poate face f ushor} si aia spun ca pt ei culoarea bulls*it! intrebarea mea este : ce putem face ca sa orpim tampenia asta ?
adymacsut
Te referi la cazul tanacu?
adymacsut
Ce mai faceti?
adymacsut
(marius)
Un pericol public reprezinta .... Mai reprezinta si ..scarba

Chiar dubioasa combinatie in ceea ce spui.... Liceu sportiv....
Ori e o combinatie a "nepotismului" ori a "purcelului"
Si apoi ce treaba are harul cu preotia??? Pt a fi preot trebuie sa ai si ceva cunostiinte ...istorice, teologice, religie.... Este judecat in stare de libertate... frumos, curios insa cine l-a cautionat si cine il sprijina


Are un avocat( de fapt o femeie care il apara).Am vazut-o la tv-a invocat ca nu reprezinta un pericol public.Preotia presupune un har.Nu stiu care sunt insa regulile de hirotonire in ortodoxism.Stiu doar ca in catolicism trebuie sa faci scoala serioasa ca sa fii preot.Am intrebat un preot din Craiova si mi-a spus ca persoana de la Tanacu avea har si ca nici apostolii nu aveau scoala.Cred insa ca acum traim alte vremuri si ca in credinta este nevoie de aggiornamento -adica ancorarea credintei in lumea moderna.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.
Ziare : Anunturi : Reviste : Jocuri online in tehnologie flash : Radio online din romania si pe genuri muzicale, manele, populara, dance, petrecere, tehno